میوه تمشک دارای طیفی از رنگهای قرمز ٰ، قرمز تیره و بنفش و از نظر گیاه شناسی دوپایه و از خانواده رز میباشد. بوته تمشک معمولا پر از خار و نوع وحشی آن اغلب در جنگلها و نزدیک جاده و رودخانه ها یافت میشود.
میوه این گیاه معمولا پس از آنکه کاملا رسید ، از سر شاخه جدا شده و بزمین میافتد. از تمشک برای تهیه انواع مربا و کیک و تارت استفاده میشود. این میوه دارای مقادیر زیادی آهن ، پتاسیم ، ویتامین آ و ث ، منیزیوم و مس میباشد. میوه تمشک دارای تانین زیاد و بهمین جهت نوعی قابض (ضد اسهال ملایم) محسوب شده و همچنین دارای پکتین و اسید مالیک ، الاجیک و سیتریک میباشد. مصرف این میوه در هنگام بارداری و بعد از آن باعث افزایش شیردهی مادران میشود. برگ بوته تمشک دارای مواد ضد سرطان و همچنین برای تولید داروهای بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و پیری چشم بکار میرود.
از قرنها پیش از دم کرده برگ نمشک برای بسیاری از ناراحتیها و بیماریهای زنان استفاده میشده از جمله تنظیم قاعدگی و جلوگیری از تهوع در دوران زایمان و جلوگیری از سقط جنین و بطور عمومی در بعضی بیماریهای دهان و مجاری تنفسی و ریه و درمان ناراحتیهای معده استفاده میشود. باید توجه داشت که برگهای پژمرده و جداشده از بوته تمشک دارای نوعی سم ملایم هستند و ممکن است گروهی از افراد نسبت به آن واکنش نشان دهند. برگ مورد استفاده برای دم کرده باید در هنگام گل کردن گیاه از شاخه جدا و کاملا خشک شوند. استفاده از برگ تازه و سبز را برای دمکرده را معمولا توصیه نمیکنند.
وجود شاخه بر سر میوه نشانه زود چیده شدن (نارس) از بوته و در نتیجه ترش بودن آن میباشد. نشان تازگی این میوه ، شفافیت رنگ و سفت بودن نسبی گوشت میوه است. از آنجا که پس از چیده شدن بیش از دو یا سه روز تمیتوان نگهداری نمود معمولا آنرا سریع مصرف میکنند. تمشک قابلیت فریز شدن و نگهداری طولانی در برودت زیاد را دارد.
برای تهیه شراب از مصرف میوه کال ، ترش ، نرم یا له شده و لکه دار تمشک خودداری کنید که نتیجه کار بی حاصل و شراب آن فاسد میشود.
دستورالعمل زیر برای تهیه تقریبا 5 لیتر شراب تمشک میباشد. نویسنده را باور بر آنست که دوستان از اقدامات اولیه تهیه شراب ، نظافت و ضدعفونی ابزار ، کاربرد ابزار آبسنجی و سایر دانسته های مورد لزوم برای تهیه شراب اطلاع کافی دارند و نیازی به تکرار مکررات نیست. (در صورتی که مایل به یادآوری یا مروری بر آنها هستید به ابتدای دستورالعمل شرابهای قبلی مراجعه کنید)
مواد لازم:
تمشک 1.5 کیلو
شکر 1.3 کیلو
آب حدود 4.5 لیتر
قرص کامپدن 2 عدد = 0.1 گرم متا بی سولفیت سدیم
مخمر دو گرم (Lalvin 1122 یا EC-1118 ) استفاده از مخمر کیک راه حل بعدی است ولی به طول زمان شفاف شدن شراب اضافه میکند.
طرز تهیه:
حدود دو لیتر آب را جوش آورده و روی میوه بریزید و با کمک همزن آنقدر هم بزنید تا کاملا له و بگذارید خنک شود.
قرص کامپدن یا معادل آنرا نرم کرده و به میوه له شده اضافه کرده و همبزنید و به بشکه تخمیر منتقل و حجم آنرا با بقیه آب به حدود پنج لیتر برسانید.
درب بشکه را بسته و تا چهار روز بگذارید در محیط طبیعی بماند. روزی دو بار و هر بار بمدت 5 دقیقه همبزنید.
از کیسه متقال عبور داده و مایع صاف و تصفیه شده را به بشکه تخمیر تمیز منتقل نمائید. تفاله را دور بریزید.
با کمی شکر و آب ملول ، مخمر را فعال کنید.
شکر را به بشکه اضافه کرده و آنقدر همبزنید تا شکر کاملا حل شود. میزان آبسنجی باید بین 1.085 تا 1.090 باشد. پی اچ محیط باید بین 3.2 تا 3.4 باشد. در غیر اینصورت با اضافه کردن آب یا شکر مایع اولیه شراب را تعدیل کنید.
مخمر فعال را اضافه کرده و دوباره همبزنید.
قفل هوا را نصب کنید و در محلی با حرارت متعادل حدود 20 درجه و بدور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
در طول 30 تا 45 روز مرحله اول تخمیر پایان می پزیرد.
با دقت فراوان و طوری سیفون کنید که رسوبات ته ظرف تخمیر را دست نخورده باقی بگذارید. اهمال یا صرفه جوئی در این مرحله به زمان و طول مدت شفاف شدن شراب اضافه میکند.
به بشکه تخمیر دوم منتقل کنید ، در مکانی با هوای متعادل ولی تاریک نگهداری و قفل هوا فراموش نشود. درجه آبسنجی باید بین 1.020 تا 1.025 باشد.
بگذارید تا دو ماه و یا آنقدر که شراب کاملا شفاف شود در بشکه تخمیر مرحله دوم بماند.
به شیشه تمیز منتقل و درب شیشه را محکم کنید.
بطری شراب را بطور خوابیده به بغل در زیر زمینی سرد و تاریک تا مدت 10 ماه نگهداری کنید.
چند نکته عمومی:
از تمشک تهیه شده در باغ یا باغچه خود استفاده کنید.
هر چه رنگ تمشک تیره تر باشد طعم و بوی شراب بهتر میشود.
وقتی در تهیه شراب تمشک استاد شدید به بقیه نیز یاد دهید.
حقیر به شما اطلاعات میدهد و مسئول اشتباهات شما نیست.
از افراط و تفریط در هر مورد خودداری کنید.
خانه محل بسیار خوبی برای نوشیدن شراب خانگی است بنابراین هر کجا مشروب نوشیدید شب را همانجا سر کنید.
فقط به دوستان نزدیک ، یا به مناسبتی و یا رسم صمیمیت شیشه ای شراب خانگی خود را تعارف کنید.
و دو نکته حرفه ای:
دوستانی که مایل به استفاده از بنتونایت (bentonite ) برای رفع کدر بودن شراب هستند و روش و میزان مصرف آنرا پرسیده بودند ، مقدار 5 گرم برای 5 لیتر کاملا مناسب است که باید بعد از تخمیر کامل مرحله دوم در شراب حل شود تا آمیزه و شفافیت شراب سریعتر گردد. زمان لازم برای تاثیر آن ده روز است.
برچسبها: شراب فانتزی
سلام من در تهران چطور می توانم از این بنتونایت پیدا کنم از کجا باید بخرم؟
سلام برای تهیه شراب توت فرنگی از روش ساده شراب انگور استفاده کردم. یعنی میوه رو له کردم بعد یکم شکر ریختم بعدم تو یه ظرف ریختم درشم محکم بستم. الان 4 روز شده میخوام ببینم الان موقع هم زدنش شده? اصلا کارم درست بود? ممنون
سلام . من 20 کیلو تمشک خریدم و یکی از دوستام داره برام درست می کنه ولی اون فقط 20 کیلو شکر زده . همین و هر 2 روز همش می زنه اینجوری درسته . مخمر نمی خواد ؟ ممنون میشم کمکم کنید .
1.5کیلو تمشک 5لیتر آب؟؟؟؟؟؟!!!!!
مگه داری عرق میکشی؟؟؟؟
اینکه شراب نمیشه فقط رنگشو میگیره.....
حدود ده سالی میشه شراب درست میکنم توی خونه ولی هیچ موقع از اب استفاده نکردم فقط انگورخالی بدونه مخمر
شراب هم مثل مشروبای الکلی باعث میشه دهن بو بگیره یا نه؟؟
شراب هم مثل مشروبای الکلی باعث میشه دهن بو بگیره یا نه؟؟
سلام
نه به هیچوجه
شما باید دو تا لیوان پر ؛ شراب چهارده درصد بزنی
تا قشنگ بوش تابلو بشه
وگرنه با نصف لیوان شراب
از فاصله بیست سانتی
توی بوی عطر و ادکلن قاطی میشه.
و در ضمن شراب اونجوری نیست که مثل عرقیجات
درش افراط بشه
در حد چایی خوردن برای گرم کردن سر کفایت میکنه.
سلام. دوست عزیز.برام مشکلی پیش امده. لطفاکمکم کن. ده روزی هست شراب انداختم چهارروزطول کشید تخمیرانجام بشه.چهارروزهم قفل هواخوب کارمیکرد یک روربی هم هست بدون ته نشین شدن تفاله ها دیگه قفل هوا حباب نمیده . باید چیکار کنم
سلام.بیشترین درصد الکلی که شراب تمشک میده چقدر میتونه باشه؟؟
میو
باید ظرف رو پهلوانی تکان بدید تا هم بخوره بالا و پایین یکدست بشه تخمیر دوباره شروعگیشه
سلام.من شراب تمشک رو درست کردم وصاف کردم وداخل کوزه ریختم وبه ازای ۱۲لیتر شراب ۲کیلوعسل ریختم.الان که مزه میکنم خیلی شیرین وغلیظه. آیا مشکلی داره؟
سلام روش تهیه شراب توت فرنگی بیزحمت بگذارید مرسی از بابت مطالب باارزش شما
جالب بود و کاربردی.مرسی... چون خودمم الان درگیر طیبیعت و تیمِشکم (اَمی بولوش) 😉👍
اره هم بزن'تا ۱۹ روز این کار و بکن بعدا مواد ته نشین میشه و لازم نیست کاری بکنی ببند رد و تا ۳۰ روز بعدا صاف کن
من شراب تمشک میزارم حتی یه قطر اب هم نمیزارم داخلش بشع 'بعداداین میگه ۴ لیتر اب بریز اون دیگه شراب نیست اب میوه الکل دار میشه
منم همینطور حتی یک قطره اب هم به نظرم شراب و خراب میکنه
سلام برای شراب تمشک آب اضافه کنم یا نه