شراب سرا


شراب پائیزی

در تاکستانهای انگور برای هر دوره از عمر تاک: از خواب زمستانی، هرس کردن ، جوانه زدن در بهار، تولید برگ، غنچه خوشه ای، غوره شدن، میخوش شدن، انگور ، رسیدن کامل در اواخر تابستان، محصول برداری در پاییز، عریان شدن از برگ تاک در اواخر پاییز و دوباره بخواب رفتن در سرمای زمستان، بدقت توسط انگور دار یا باغبان مورد مشاهده و مراقبت قرار میگیرد. از آنچا که باغداری انگور کار ساده ای نیست و نیاز به تجربه و شناخت حالات تاک و انگور و انواع بیماریها و حشرات و سایر عوامل دارد، از این بحث میگذریم و فقط به محصول نهایی توجه میکنیم که مایه اصلی کار ماست. شراب پائیزی را میتوان تهیه شراب از آب میوه تازه نامید.

دلیل آنکه نام اینگونه شراب را پائیزی مینامند آنست که:

1- از آب میوه تازه و صاف شده و بدون تفاله استفاده میشود.

2- میوه اینگونه شراب باید کاملا رسیده، آبدار، رنگ خوب و به بلوغ رشدی رسیده باشد.

در این مقاله از انگور که ماده اصلی بسیاری از شرابهاست سخن میرود. شما میتوانید هر نوع میوه با شرایط بالا را بجای انگور مصرف کنید. تفاوت تهیه شراب پاییزی با تهیه شراب به روش شیراز فقط در تقدم و تاخر صاف کردن شراب خلاصه میشود که آنهم در مرحله آماده سازی شراب خام است.

این مقاله بر اساس تهیه 20 لیتر شراب پاییزی محاسبه شده و برای کم و یا زیاد کردن آن از ضرب یا تقسیم استفاده کنید. برای درک واژه های ناشناخته به فرهنگ واژه ها و درک کامل مطالب به پرسش و پاسخ و چه کنم؟ مراجعه کنید.

مواد لازم:

انگور آبدار و رسیده 25 کیلو

مخمر 10 گرم

عسل 2 تا 3 ق.غ.

ابزار لازم:

بشکه 20 لیتری تخمیر

قیف

دستکش یکبار مصرف

قفل هوا

میله هدایت سیفون یا لوله پلاستیکی

آب سنج و ظرف مدرج

تشت پلاستیکی بزرگ

صافی بزرگ

کیسه صافی

** اگر آبمیوه گیری بزرگ و قوی دارید (صنعتی) میتوانید از آن استفاده کنید. مراجعه به جدول انتهورا توصیه میشود.

طرز تهیه:

الف- آماده سازی شراب خام

اگر مایل به تهیه شراب با طعم کمی دبش هستید، انگور را باید با خوشه بکار برید و اگر مایل به شراب با طعم معمولی هستید انگور را با کمک دستکش حبه کنید.

یک- ابزار کار را استرلیزه کنید.

دو- با قدری آبگرم ، عسل و مخمر را در لیوانی همبزنید تا کاملا حل شوند. روی آنرا بپوشانید و در محلی قرار دهید تا فعال شود.

سه- انگور را کاملا له کنید. برای اینکار هر بار مقدار 5 کیلو انگور را در کیسه صافی ریخته، سر کیسه را گره بزنید و روی لبه تشت مهار کنید و با کمک پا میوه درون کیسه را له کنید و آب میوه گرفته شده را با کمک کاسه پلاستیکی، مستقیما در بشکه تخمیر بریزید.

روش دیگر آنست که آب انگور را با کمک دستگاه آبمیوه گیری گرفته و درون بشکه تخمیر بریزید. در ماشینهای آبمیوه گیری صنعتی هسته انگور خورد یا شکسته نمیشود.

عمل را آنقدر ادامه دهید تا تمام انگور آبگیری شود.

چهار- شیرینی انگور را سنجش کنید و با مراجعه به جدول انتهورا برای مقدار الکل شراب یا مصرف شیرینی تصمیم بگیرید.

** اضافه کردن قند به شراب خام کاملا اختیاری است. بهمین دلیل در "مواد لازم" درخواست نشده.

پنج- مخمر فعال شده را درون بشکه بریزید و هم بزنید تا با تمام مایع مخلوط شود. درب بشکه را کاملا ببندید و آببندی کنید.

شش- قفل هوا را از آب پر کرده و روی دهانه بشکه قرار داده و آببندی کنید. یادداشت فراموش نشود.

ب- تخمیر

بشکه را درمحلی گرم و بدور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید. از روز دوم یا سوم فرآیند تخمیر آغاز میشود. از روز چهارم روزی یکبار بدون باز کردن درب بشکه و فقط با حرکت دادن و چرخاندن بدور محور پایینی بشکه، شراب خام را قدری همبزنید. درجه حرارت محیط بین 25 تا 30 درجه حرارت عالی است.

معمولا از روز پانزدهم، آثار تخمیر و جوشش شراب کم شده و به حداقل میرسد و یا قفل هوا راکد میماند.

ج- استراحت (تخمیر ثانوی)

چند روز پس از آنکه جوشش کاملا خوابید، با کمک میله هدایت سیفون یا لوله پلاستیکی ، شراب را درون شیشه تمیز بزرگی سیفون کنید و قفل تخمیر را مجددا سوار کنید. تا سه ماه در محل خنک و تاریک قرار دهید.

** اگر مایل به دادن طعم مختلف به شراب هستید در شیشه های پنج یا ده لیتری سیفون کنید و مواد طبیعی طعم دهنده را اضافه کنید (آمیزه کردن)، درب شیشه ها را کاملا آببندی و مجددا قفل هوا را نصب کنید.

د- شیشه کردن

پس از گذشت زمان استراحت یا آمیزه کردن و با شیشه های کاملا تمیز و خشک و بکمک لوله انتقال شراب آماده را بدرون شیشه ها سیفون کنید. معمولا در این زمان شراب کاملا صاف و شفاف است ولی اگر بدلیلی هنوز شراب شما فعال مانده و کدر بودن از بین نرفته از یک لایه پنبه تمیز و قیف برای تصفیه شراب استفاده کنید.

برچسب زده ونوع شراب و بچ آنرا مشخص کنید. در صورت لزوم موم مذاب کنید.

همانگونه که متوجه شدید تفاوت این شراب با شراب شیراز در صاف کردن شراب از همان مرحله اول کار است. امروز در اکثر (نه همه) کارخانجات از این روش برای تهیه شراب در سطح تولید صنعتی استفاده میشود و بجای رنگ اصلی از مواد شیمیایی استفاده میشود. فرق عمده شراب پاییزی با شراب شیراز در رنگ و طعم و دهان مزه آنست که بدلیل گرفتن و حذف تفاله در همان مراحل اول قدری رنگ آن روشنتر و طعم آن لطافت شراب شیراز را ندارد. کسانی که دهان مزه حساس دارند ، متوچه این اختلاف میشوند.

موفق باشید.

برچسب‌ها:

6 Responses to “شراب پائیزی”

  1. # Anonymous ناشناس

    با سلام من قادر به دیدن جدول انتهورا نیستم . صفحه آن مشکل دارد و به درستی لود نمی شود .لطفا ترتیبی بدهید که جدول را از راه دیگری مشاهده کنیم . با تشکر از زحمات شما برای گردآوری مطالب  

  2. # Anonymous ناشناس

    سلام دوستان ،
    من هر چه سعی کردم جدول آنتهورا را بدرستی دانلود کنم نشد.فایل ایراد داره و موقع باز شدن پیام خطا میده و با اشکال باز میشه و رنگهایی که از اون تو فایل اکسل مورد نظر ( جدول ) نام برده شد ، مشاهده نمیشه . و هیچ فرمولی از هیپ باکسی از اون در fx بار بچشم نمی خوره. لطفا یک بار دیگه اونو آپلود منید تا افراد تازه کاری مثل ما هم بتونن با درست کردن آب حیات های خوشمزه تر و پر ملات تر ، زندگی شاد تری داشته باشند  

  3. # Anonymous ناشناس

    سلام دوستان ،
    من هر چه سعی کردم که فایل اکسل حاوی جداول آنتهورا را به خوب دانلود کنم ، نشد. و هنگام بازشدن فال پیام خطا میده و بعد ا ریپیر کردن فایل هیچ باکسی حاوی هیچ فرمولی نیست و حتی رنگهایی که از اونها در جدول نام برده شد، مشاهده نمی شه تا بخوبی بشه از جدول استفاده کرد.
    اگه ممکنه ، دو باره اونو آپلود کند تا ما هم بتونیم با درست کردن آب حیات های پر ملات تر زندگی شاد تری داشته باشیم.
    متشکرم  

  4. # Anonymous ناشناس

    من میخاستم درب شیشه هارو با ک تیکه چوب ببندم در این صورت بت تماس چوب با شراب الکل چوبی تولید نمیشه؟  

  5. # Anonymous ناشناس

    آیا زمان رسیدن شراب و صافی کردن آن باید تفاله انگور ته نشین شه و آب بیاد بالا؟ولی واسه من هنوز سطحش تفاله داره و آب پایینه.الانم نزدیک 60روزه که گذاشتم.3آذر-انگور سفید هسته دار  

  6. # Anonymous جمشید

    سلام
    شراب من امسال بعد از20 روز برای اولین بار رفتم سراغش( مسافرت اجباری).
    بعداز20 روز برای اولین بار همش زدم- انگورها اومده بود بالا و توی هم زدن خیلی جوش میخورد. برای40 کیلو انگور5 کیلو نبات هم اضاف کردم.
    حالا که برای اولین بار درش رو بازکردم بعد ازهم زدن مزه کردم اصلا مزه گس نمیده و مزه شیرنی روز اول رو میده.
    میشه امیدوار بود یا نه؟
    اگه راهکاری میدونید هرکدوم از دوستان ممنون میشم بهم بگید-. تشکر  

ارسال یک نظر

جدید ترین ها

بایگانی ماهانه

مقالات گذشته




XML

Powered by Blogger



© شراب سرا

استفاده یا کپی برداری از مقالات و انتشارات این وبلاگ برای عموم آزاد است