دارچین پوسته تنه درختی است بنام سیناموموم زیلانیکوم که بصورت وحشی در سریلانکا (سیلان) روئیده و از آن استفاده خوراکی و داروئی میشده است. از نظر داروئی روغن آن برای معالجه سرماخوردگی و اختلالات گوارشی و مرض قند استفاده شده و میشود. پس از قرن هفدهم کشت آن به سراسر جهان گسترش یافته است. برای تهیه دارچین پوسته نازک از طول تنه درخت (معمولا بطول 15 در 2 سانتیمتر) را بصورت ورقه بریده و آنرا در هوای آزاد ولی در سایه خشک میکنند. این پوسته در هنگام خشک شدن بدور خود لوله شده و شاخه دارچین نامیده میشود. برای عصاره گیری ، پوسته را پس از جدا کردن از درخت در ظرف بزرگ حاوی آب دریا ریز ریز و خمیر کرده و سریعا آنرا تقطیر مینمایند. در هنگام تقطیر آلدئید و سایر الکلهای رزینی دارچین (ماده معطر داخل پوسته) بصورت بخار در آمده و نتیجه آن عصاره دارچین است. برای روغن گیری نیز میتوان همین خمیر پوسته درخت را جوشانده و پس از تصفیه و جدا کردن تفاله مایع بدست آمده را سرد نموده و روغن روی مایع را جمع آوری میکنند. عصاره و روغن دارچین بسیار معطر و مصرف خوراکی و همچنین تهیه انواع عطر را دارد. در کتب مذهبی از عطر این گیاه بسیار یاد شده است. دارچین سائیده شده ، بو و عطر خود را سریعا از دست میدهد. از برگ و گل و تخم این گیاه نیز روغنگیری میکنند.
شاخه دارچین نیز بمرور زمان و در مجاورت اکسیژن هوا بو و طعم خود را از دست میدهد و در حرارت بالا و بمدت طولانی از خود روغن دارچین پس میدهد و رنگ آن تیره میشود که این نشان کهنگی آن نیز میباشد.
برای تهیه شراب دارچین حتما باید از دارچین و سایر ادویه های تازه استفاده کرد و در غیر اینصورت شراب روغنی و فاسد میشود. این شراب نیاز به زمان طولانی و توجه زیادی برای به ثمر رسیدن دارد.
نمیز و ضدعفونی کامل بودن ابزار کار شرط اولیه تهیه شراب دارچین است.
ادویه اختیاری:
این مواد میتواند به گسترش طعم شراب دارچین کمک کند ولی اگر امکان تهیه آن نیست فقط از دارچین استفاده کنید.
6 عدد میخک - یا
12 عدد فلفل فرنگی شیرین (Allspice) - یا
3 شاخه وانیل - یا
15 گرم زنجبیل تازه و رنده شده – یا
15 عدد دانه فلفل سیاه
دقت کنید که همه این مواد را نباید با هم مصرف نمود بلکه:
دارچین ، وانیل و فلفل فرنگی شیرین با هم توافق طعمی دارند.
دارچین و فلفل سیاه نیز با هم توافق طعمی دارند.
میخک با وانیل توافقی ندارند ولی با زنجبیل و فلفل فرنگی شیرین طعم خوبی میدهد بشرط آنکه میخک را قبل از بجوش آمدن آب از ظرف خارج کنید.
استفاده از ظرف شیشه ای برای تهیه این شراب توصیه میشود.
شراب دارچین نمونه یک:
مواد لازم برای تهیه 5 لیتر
1.2 کیلو شکر
4.5 لیتر آب
12 شاخه دارچین (15 سانتیمتری)
یک ق.چ. مخمر مغذی
100 گرم کشمش (یا یک هشتم 8/1 ق.چ. تانین بجای کشمش استفاده نمود)
1.5 ق.چ آبلیمو ترش
یک بسته مخمر شامپاین یا مخمر مونت راچت Champagne یا Montrachet
یک قرص کامپدن خورد شده
طرز تهیه:
دارچین را در نیم لیتر آب و در ظرف آلمونیومی روی حرارت گذاشته و به آرامی و با حرارت ملایم آنرا بجوش آورید. توجه داشته باشید که درب قابلمه باید کاملا بسته باشد و فقط قل ریز یزند. بگذارید تا حدود 10 دقیقه و همچنان با درب بسته این حرارت دادن ادامه یاید و سپس آنرا از روی حرارت برداشته در محلی بگذارید تا در طول دو ساعت دارچین در آب داغ به اصطلاح کاملا دم بکشد و کاملا خنک شود.
صاف کرده و دم کرده حاصل را به ظرف تخمیر منتقل کنید.
بقیه آب را بجوش آورده و شکر را در آن حل کنید. از روی حرارت بردارید.
کشمش را با کارد تیز و تخته ریز ریز کنید.
همه مواد را بجز مخمر و قرص کامپدن در آب شکر ریخته و همبزنید.
مواد مخلوط شده را درون ظرف تخمیر ریخته و بگذارید خنک شود.
قرص کامپدن را درون ظرف تخمیر ریخته و همبزنید.
روی دهانه ظرف تخمیر یک دستمال کاغذی گذاشته و با کمک کش لاستیکی دستمال کاغذی را دور گلوی ظرف تخمیر محکم کنید.
بگذارید یکروز تمام در محلی گرم بهمین صورت بماند.
با کمی شکر و آب ولرم ، مخمر را فعال کرده و به ظرف تخمیر اضافه نموده و همبزنید.
دوباره دهانه ظرف تخمیر را با دستمال بپوشانید و با کش محکم کنید.
بین 5 تا 7 روز و تا زمانیکه درجه آبسنجی به زیر 1.030 نزول کند ، بگذارید تخمیر شود.
دستمال کاغذی را برداشته و قفل هوا را نصب کنید و بگذارید تا چهار هفته تخمیر ادامه یابد. (نیازی به همزدن نیست)
شراب خام اولیه را تصفیه کرده و به ظرف تخمیر ثانوی منتقل نموده و قفل هوا را نصب کنید.
بگذارید سه ماه در محلی نسبتا خنک و در سایه تخمیر ادامه یابد. (محیط سرد نباشد)
شراب را با دقت سیفون کرده طوریکه رسوبات ته ظرف وارد شراب تصفیه شده نشود.
با مقداری آب جوشیده ولی کاملا خنک شده حجم شراب را به 5 لیتر برسانید.
طعم شراب بچشید و اگر مایل بودید قدری شکر مطابق سلیقه خود به آن اضافه کرده و همبزنید تا کاملا حل شود. دقت کنید منظور شربت الکل دار دارچین نیست بلکه شرابی خوش طعم و گوارا با شیرینی مطابق سلیقه خودتان.
درب شیشه را مجددا با قفل هوا مجهز کنید و بگذارید ده روز دیگر بماند.
سیفون کرده و شیشه کنید. در محلی سرد و خنک مثل زیر زمین نگهداری کنید.
شراب دارچین نمونه دو:
مواد لازم:
12 شاخه دارچین (15 سانتیمتری)
یک لیتر آب انگور کنسانتره شده (بدون ماده نگهدارنده)
500 گرم شکر
3.750 لیتر آب
یک ق. چ. مخمر مغذی
1.5 ق.چ. آبلیموی ترش تازه (یا پنج ق.چ. آب پرتقال تازه)
یک قرص کامپدن (خورد شده)
یک بسته مخمر شامپاین یا مخمر مونت راچت Champagne یا Montrachet
طرز تهیه:
دارچین را در مقدار نیم لیتر آب و در ظرف آلمونیومی روی حرارت گذاشته و به آرامی و با حرارت ملایم آنرا بجوش آورید. درب قابلمه باید کاملا بسته باشد و فقط قل ریز یزند. بگذارید تا حدود 10 دقیقه و همچنان با درب بسته ، قل زدن ادامه یاید و سپس آنرا از روی حرارت برداشته در محلی بگذارید تا در طول دو ساعت دارچین در آب داغ به اصطلاح کاملا دم بکشد و کاملا خنک شود.
صاف کرده و دم کرده حاصل را به ظرف تخمیر منتقل کنید.
بقیه آب را بجوش آورده و شکر را در آن حل کنید. از روی حرارت بردارید و بگذارید قدری حنک شود.
همه مواد را بجز مخمر و قرص کامپدن در آب شکر ریخته و همبزنید.
مواد مخلوط شده را درون ظرف تخمیر ریخته و بگذارید کاملا خنک شود.
قرص کامپدن شائیده را درون ظرف تخمیر ریخته و همبزنید.
روی دهانه ظرف تخمیر یک دستمال کاغذی گذاشته و با کمک کش لاستیکی دستمال کاغذی را دور گلوی ظرف تخمیر محکم کنید.
بگذارید یکروز تمام در محلی گرم بهمین صورت بماند.
با کمی شکر و آب ولرم ، مخمر را فعال کرده و به ظرف تخمیر اضافه نموده و همبزنید.
دوباره دهانه ظرف تخمیر را با دستمال بپوشانید و با کش محکم کنید.
بین 5 تا 7 روز و تا زمانیکه درجه آبسنجی به زیر 1.010 نزول کند ، بگذارید تخمیر شود.
دستمال کاغذی را برداشته و قفل هوا را نصب کنید و بگذارید تا چهار هفته تخمیر ادامه یابد. (نیازی به همزدن نیست)
شراب خام اولیه را تصفیه کرده و به ظرف تخمیر ثانوی منتقل نموده و قفل هوا را نصب کنید.
بگذارید سه ماه در محلی نسبتا خنک و در سایه تخمیر ادامه یابد. (محیط سرد نباشد)
شراب را با دقت سیفون کرده طوریکه رسوبات ته ظرف وارد شراب تصفیه شده نشود.
با مقداری آب جوشیده ولی کاملا خنک شده حجم شراب را به 5 لیتر برسانید.
طعم شراب بچشید و اگر مایل بودید قدری شکر مطابق سلیقه خود به آن اضافه کرده و همبزنید تا کاملا حل شود. دقت کنید منظور شربت الکل دار دارچین نیست بلکه شرابی خوش طعم و گوارا با شیرینی مطابق سلیقه خودتان.
درب شیشه را مجددا با قفل هوا مجهز کنید و بگذارید ده روز دیگر بماند.
سیفون کرده و شیشه کنید. در محلی سرد و خنک مثل زیر زمین نگهداری کنید.
برچسبها: شراب فانتزی
0 Responses to “شراب دارچین”